Στον επάνω όροφο, η μεγάλη και πλήρως εξοπλισμένη Αίθουσα Εκδηλώσεων θα αξιοποιείται ως χώρος ομιλιών, εορταστικών εκδηλώσεων και πράξεων παιδείας.
Η συνολική εικόνα των εκθεμάτων, ομού με την υποβλητική αρχιτεκτονική των χώρων, όπου κυριαρχούν οι πολλές πέτρινες καμάρες («τα βόρτα») και τα ανισόπεδα, παρέχουν στον επισκέπτη την χαρά να βιώσει συναισθηματικά και να γνωρίσει επαρκώς πολύτιμα τεκμήρια του φιλωτίτικου παρελθόντος, τα οποία εξακολουθούν να συγκινούν και να διδάσκουν! 
   ~ Η πρώτη αίθουσα του Μουσείου αναπαριστά το εσωτερικό φιλωτίτικου σπιτιού, περιόδου Μεσοπολέμου, με ποικίλη αυθεντική επίπλωση και ενδυματολογικά εκθέματα εποχής.
   ~ Η δεύτερη προσφέρει την ευκαιρία στον επισκέπτη να γνωρίσει την κουζίνα το «μαερείο» των χρόνων εκείνων.
   ~ Στην τρίτη αίθουσα εκτίθενται ιερά κειμήλια της πολύχρονης ιστορίας της Παναγίας της Φιλωτίτισσας, καθώς και αντικείμενα εκκλησιαστικού ενδιαφέροντος(παλαιά ιερά σκεύη, άμφια, παλαιά ψαλτήρια, παλαιός επιτάφιος, βιβλία σπάνιων εκδόσεων, εικόνες καθώς και ο παμπάλαιος χειροκίνητος μηχανισμός κατασκευής κεριών). 
   ~ Στην τέταρτη εκτίθεται μέγας πλούτος αυθεντικών αντικειμένων της αγροτοποιμενικής ζωής του Φιλωτίου. Στον ίδιο χώρο κοσμούνται μηχανισμοί, εργαλεία και μηχανήματα όπως διασώζονται εκεί από παλαιοτάτων χρόνων (μύλος, σκάφη, πιεστήριο, μποτζαργάτης), του παλαιού ελαιοτριβείου που λειτουργούσε εκεί από τον 18ο αιώνα.